Diyeti Neden bozuyorsunuz.?

Neden bozuyorsunuz?
Diyetisyenlerle yaptığımız röportajlardan ve kilo kontrolü hakkındaki global araştırmalardan insanların diyetlerini bırakmalarının 10 önemli nedenini saptadık. Bir kere diyetinizi bıraktıran nedenleri belirlerseniz, onlarla savaşır ve uzun dönem kilo verme şansını yakalarsınız.

1.Egzersiz yapmıyorsunuz
Belki egzersiz yapmaktan nefret ediyorsunuz belki de zamanınız yok. Yapılan araştırmalar, egzersiz yapan kişilerin daha kolay kilo verdiğini ve kilosunu koruduğunu gösteriyor. Aktivite, kalorileri yakar, metabolizmayı hızlandırır ve iyi hissetmenizi sağlar.
Çözüm: Yüzmeyi seviyorsunuz; fakat yüzme havuzu 30 dakika uzakta diye gitmiyorsunuz değil mi? Her gün programınıza 30 dakikalık bir aktivite eklemek (yürüyüş, merdiven çıkmak, dans vs.) haftanın üç günü aerobik yapmak kadar etkili.

2.Egzersiz yapmıyorsunuz kimse sizi desteklemiyor
Çevreniz “Bir tane daha al!” veya “Diyete yarın başlarsın!” diyen insanlarla sarılıysa…
Çözüm: Pittsburgh Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, birlikte kilo veren arkadaşlar veya diyet yaparken destek alanlar, yalnız diyet yapanlara göre daha iyi sonuç alıyor. Sizinle aynı durumda olan insanlarla konuşmanız, birbirinizi olumlu yönde etkilemenizi sağlıyor. Hedefinize ulaştığınızda, arkadaşınızı yüz üstü bırakmayacağınız konusunda onun içini ferahlatın. Bir arkadaşınızdan egzersiz yaparken size eşlik etmesini isteyin, erkek arkadaşınıza sizi iltifatlarıyla desteklemesini söyleyin veya kendinize bir yaşam koçu bulun.

3.Zayıflayacağınıza inanmıyorsunuz
Ne yediğinizden önce ne düşündüğünüz önemli. Düşünceler gerçekleşir. Eğer kafanızın içinde bir ses “Ben kilo veremiyorum, işe yaramıyor” diyorsa hızlı bir düşüş içine girersiniz.
Çözüm: “Yapamıyorum”, “Asla”, “Her zaman” gibi kelimeleri yasaklayın. “Çok meşgulüm” veya “Bu benim hatam değil, genlerim böyle” gibi sözler yerine “Biliyorum zor; fakat başaracağım” ve “Genel olarak bu hafta iyi geçti” gibi pozitif şeyler düşünün ve söyleyin. Kendinize yapabileceğinizi, başarabileceğinizi telkin edin.

4.Diğer insanları daha fazla önemsiyorsunuz
“Hayır” diyemiyorsunuz, özellikle sizin spora gitmeniz gerekirken bir arkadaşınızın size ihtiyacı olduğunda. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kendine saygısı olan ve kilo verme döneminde kendini önemseyen kişiler daha başarılı oluyor.
Çözüm: Diyet dönemini “Kendimi seviyorum” programının bir parçası olarak görün. Çok sevdiğiniz şeyleri bulun ve bunlar için zaman ayırın. Manikür yaptırmak, kitap okumak sizi dinlendirecek, iyi hissetmenizi sağlayacak ve motive edecektir.

5.Eğer yiyecek bir şey varsa yiyorsunuz
Her yerde yiyecek var; buzlukta dondurma, dolapta cipsler, markette pudingler… Aslında güne iyi niyetlerle başlamıştınız; fakat ofi ste bisküviler dolaşmaya başlayınca sizin diyetiniz son buldu.
Çözüm: Felsefeniz “Farkında olmak, uzaklaştırmak ve değiştirmek” olsun. Dayanılmaz isteklerinizi aklınızdan uzaklaştırın, yerine sağlıklı şeyleri koyun. Bu irade gücüyle değil, sizi destekleyen bir çevre yaratmakla ilgili. Bütün zararlı atıştırmalıkları yok edemezsiniz ama çoğundan kurtulabilirsiniz. Bunu deneyin, çok daha güçlü hissedeceksiniz.

6.Gerçekçi olmayan hedefler koyuyorsunuz
Kendi kendinize haftada üç kilo vermeniz gerektiğini söylüyorsunuz, fakat sadece bir buçuk kilo verdiğinizi görünce çöküyorsunuz. Ya da bir ay boyunca şarap içmeyeceğinize söz veriyorsunuz; fakat sonra kendinizi cuma akşamı iş çıkışı, içerken buluyorsunuz. Bu, cumartesi sabahı ballı kaymaklı kahvaltılara oradan da pazar günü diyeti bırakmaya kadar gidiyor. Bu, kendinizi kaçak veya suçlu hissetmenize yol açıyor.
Çözüm: Haftada, bir kilo vermeyi hedefleyin. Çok sıkıcı gibi geliyor; fakat bu şekilde kilo verme daha kalıcıdır. “Şarap yok! Hamur işi yok!” gibi katı kuralları terk edin. Onun yerine “Haftada bir veya iki gün, bir kadeh şarap içebilirim” deyin. Eğer biraz kaçırırsanız “Bir dahaki sefere yapmayacağım” diye düşünün.

7.Beklenmedik olaylar
İyi niyetlisiniz; fakat öyle şeyler oluyor ki, ani kutlamalar, duygusal çöküşler vb. gibi sizi yoldan çıkarıyor.
ÇÖZÜM: Yolunuzun üstünde açken gidebileceğiniz light yemekler yapan bir yer bulun. Yoğurt ve az yağlı gevrekler, fındık fıstıktan daha mükemmel değil ama formunuzu korumanız açısından çok daha yararlı.

8.Yemek yemek sizi rahatlatıyor
Her üzgün, sıkkın, yalnız, ümitsiz ve kızgın hissettiğinizde yiyorsunuz. Bu, duygularınızı rahatlatıyor; fakat sonra suçlu hissetmenize yol açıyor ve sizi daha çok yemeye itiyor.
Çözüm: Bir dahaki sefere kendinizi kötü hissettiğinizde oyalanacak bir şeyler bulun. Eğer oturuyorsanız ve umutsuz hissediyorsanız, kıpırdayın. Yatağınızı toplayın, bulaşık yıkayın, yürüyüşe çıkın veya seks yapın. Egzersiz, sizi rahatlatır ve kalori yakmanızı sağlar. Eğer mutsuz ruh haliniz sürekliyse daha uzun soluklu çözümler bulun; salsa derslerine katılmak, şarkı söylemek, toplantı organize etmek gibi. Bunlar sıkıntı halinde yemek yemekten çok daha iyi metotlar.

9.Düzenli yemek yemiyorsunuz
Kilo problemi olan insanlar, genellikle sabah kahvaltısını yemiyor, öğle yemeğinde hafi f yiyorlar, fakat akşamüstü saat 16.00’dan yatana kadar atıştırıyorlar. Nasıl olsa sabah kahvaltı etmedim diye düşünüyorlar; ama çok fazla kalori alabileceklerini hesaba katmıyorlar.
Çözüm: Yediğiniz her şeyi yazın. Genelde insanlar kayıt tuttuklarında ne kadar çok yediklerini görünce hayretler içinde kalıyor ve neleri yemeyi kesmeleri gerektiğini görüyorlar; sabah cipsleri, öğleden sonra çikolataları, gece şarapları…

10.Kendinizi gerçekten diyete vermemişsiniz
Diyettesiniz, fakat çok da umurunuzda değil. Yorgun olduğunuzda veya pizza mönüsüyle karşılaştığınızda diyeti unutuyorsunuz.
Çözüm:Eğer yapmanız gerektiğini düşünüpdiyet yapıyorsanız veya ofisteki herkesyapıyor diye diyet yapıyorsanız, gerçekten isteyene kadar diyeti bırakın. Bu zamanı,kilo vermenin sağlığınızı ve enerjinizi arttıracağını kavrayarak ve nasıl diyet yapacağınız hakkında güven kazanarak geçirin. Buna “kendini hazırlamak” diyebiliriz. Eğer daha sağlıklı olmak için nedenleriniz varsa diyet yaparken daha başarılı olursunuz.

Copyright © 2008 Orkidemce.info Tasarım Mursel Aygun
  »    » 
Bu sayfa 164 adet veri tabanı sorgusu sonucunda 0,325 saniyede oluşturuldu.